Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | ||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Aktualności
Smaki Krainy wokół Lublina
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 09, listopad 2016 10:04
- Odsłony: 3740
Dobiegła końca realizacja projektu „Smaki Krainy wokół Lublina". Celem projektu było zaangażowanie młodych mieszkańców terenów wiejskich do podejmowania inicjatyw mających na celu rozwój przedsiębiorczości z wykorzystaniem istniejących zasobów kulinarnych.
W ramach projektu od sierpnia do października bieżącego roku 300 osób w wieku 13-25 wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które zostały zorganizowane w każdej z 15 gmin na obszarze LGD „Kraina wokół Lublina". Ideą przewodnią warsztatów było odkrywanie potraw regionalnych od strony ich walorów smakowych, zdrowotnych oraz jako możliwość rozwoju przedsiębiorczości opartej o kulinaria.
Zwieńczeniem cyklu warsztatów była konferencja, która odbyła się w sobotę 5 listopada w ZS im. Mikołaja Kopernika w Bełżycach. W programie konferencji było podsumowanie projektu, wykłady o tradycyjnym i zdrowym żywieniu oraz praktycznym zastosowaniu regionalnych produktów i potraw w profesjonalnej gastronomii, pokazy kulinarne oraz dekoracji potraw z wykorzystaniem carvingu.
Nie zabrakło również kulinarnego współzawodnictwa – o miano najsmaczniejszego regionalnego dania walczyło przeszło 20 potraw, które do konkursu zgłosili uczestnicy projektu. „Hitem" kulinarnym okazały się m.in. żeberka w koronie, kaczka po jakubowicku, zupa cebulowa z Goraja, bigos burakowy.
Komisja konkursowa miała za zadanie nie tylko ocenić walory przygotowanych dań ale również prawidłowe zastosowanie zasad stołowego savoir - vivre. Podczas konkursu na najładniej nakryty stół młodzi adepci sztuki kulinarnej zaskoczyli pomysłowością i zmysłem artystycznym – do serwowania potraw regionalnych przygotowali elegancko nakryte stoły, których nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w projekcie oraz aktywność podczas warsztatów kulinarnych oraz konferencji podsumowującej projekt.
Projekt „Smaki Krainy wokół Lublina" realizowany był w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w latach 2016-2017.