Kalendarz wydarzeń
kwiecień 2024
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Aktualności

Ćmiłów – ósmy marca

zasmakujŚwietlica Środowiskowa w Ćmiłowie była miejscem kolejnych warsztatów kulinarnych zorganizowanych w ramach projektu współpracy „Zasmakuj w Tradycji". Ponieważ dzień spotkania był wyjątkowy, również jego przebieg był pełen niespodzianek.

 

Uczestniczki – mieszkanki Ćmiłowa, Mętowa i Żabiej Woli przybyły punktualnie, zaopatrzone w produkty do wykonania „Parowańców" i przepych sosów. Smak ich okazał się niezwykły, wspaniały a połączenie z aromatycznymi sosami dało efekt smakowy o którego opis pokusić się mogliby wyłącznie wytrawni specjaliści i krytycy kulinarni. Z równie dużym uznaniem przyjęta został „kapusta z grochem" – danie tyleż proste, co niezwykle smaczne.


Z okazji Dnia Kobiet wszystkie uczestniczki zostały obdarowane tradycyjnymi (wszak było to spotkanie związane z kultywowaniem tradycji) goździkami przez mistrzów patelni. Nie mniejszym zaskoczeniem była wizyta p. Henryka Szpota radnego gminy Głusk, strażaka OSP w Ćmiłowie z naręczem tulipanów dla wszystkich obecnych na sali pań.


Prowadzący warsztaty kucharze przygotowali przepisy i pod ich kierunkiem panie podzielone na 3 zespoły wykonywały „Forszmak Lubelski" i „Racuchy Turowskie". Perfekcyjnie przeprowadzone warsztaty dały uczestniczkom możliwość podniesienie umiejętności kulinarnych w niezwykle miłej atmosferze.


Serdecznie dziękujemy pani Annie Świstak – sołtysowi z Ćmiłowa, uczestniczkom warsztatów, prowadzącym spotkanie kucharzom p. Marcinowi Majcherowi i p. Radosławowi Taracha oraz gościom – p. Urszulu Paździor – wice wójtowi gminy Głusk, p. Annie Grzywaczewskiej – radnej Powiatu Lubelskiego i p. Henrykowi Szpot – radnemu gminy Głusk za zainteresowanie i uczestnictwo w spotkaniu, a ekipie filmowej z agencji OTO za uwiecznienie fragmentów spotkania na taśmie filmowej.

Wyszukiwarka
Newsletter