CECH RZEMIOSŁ SPOŻYWCZYCH
RYNEK 2, 20-111 LUBLIN
NIP 946-18-29-787
Lublin,05.08.2016 r.
Szanowni Państwo
Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego oraz przy współpracy organizacji wspomagających:
Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego,
Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie,
Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego o/Lublin,
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP region Lubelszczyzna
jest organizatorem
XVIII LUBELSKIEGO ŚWIĘTA CHLEBA,
które odbędzie się 11 września 2016 r. w Muzeum Wsi Lubelskiej.
Mając na względzie wieloletnią trwałość oraz rangę powyższej imprezy, zwracamy się do Państwa z uprzejmą prośbą o wzięcie udziału w tym wydarzeniu.
Święto Chleba jest wydarzeniem promocyjno-kulturalnym, którego celem jest pokazanie tradycyjnych, lokalnych produktów piekarniczych, cukierniczych i innych. Produkty, z których wiele wpisanych jest na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa gwarantuje ciągłość ich jakości, produkcji oraz lubelskiej różnorodności. Prezentując pieczywo promujemy jego zalety oraz wartości odżywcze zwłaszcza w pokazach kulinarnych, zajęciach edukacyjnych dla dzieci, młodzieży i dorosłych regionu lubelskiego. Planujemy na szeroką skalę reklamować to wydarzenie w mediach oraz na bilbordach i plakatach.
Organizowanie takiej imprezy to cenna i ważna inicjatywa dla lubelskich piekarzy i cukierników, którzy wkładają wiele pracy i wysiłku w przygotowaniu tego święta, oraz krzewienie kultury jedzenia dobrego chleba. Wierzymy, że impreza ta upłynie we wspaniałej atmosferze i będzie dla uczestników emocjonującym i niezapomnianym przeżyciem. Chcemy na żywo pokazać tradycję wypieku chleba, pracę piekarzy oraz powstawanie produktu charakterystycznego dla naszego regionu, wpisanego na listę produktów ChOG - jakim jest „cebularz lubelski”.
Pragniemy również poinformować iż w ramach XVIII Lubelskiego Święta Chleba zostaną przeprowadzone konkursy, które mają za zadanie promocję regionalnego lubelskiego pieczywa oraz lokalnych regionalnych produktów
-konkurs na najładniejsze stoisko wystawiennicze
-konkurs na najlepszy cebularz
-konkurs na najładniejszy chleb ozdobny
-konkurs na najlepszy chleb regionalny zagrodowy
-konkurs na najlepszy korowaj
-konkurs na gryczak lub ciasto z udziałem kaszy.
W ramach konkursu przewidziane są liczne nagrody i wyróżnienia.
Z poważaniem
Zarząd Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie